Winnaars Amsterdam Science & Innovation Award 2018 en Impact Awards

June 19, 2018

Levensreddende mobiele scanner wint Amsterdam Science & Innovation Award

Impact Awards voor Erik Scherder en Marcel van Herk

Alvast in de ambulance bekijken hoe erg de patiënt met een beroerte eraan toe is, zodat hij meteen naar het juiste ziekenhuis voor de juiste behandeling kan worden vervoerd. Dat innovatieve idee van Jonathan Coutinho (neuroloog, Amsterdam UMC) en Wouter Potters (technisch geneeskundige Amsterdam UMC) heeft de Amsterdam Science & Innovation Award 2018 gewonnen. Ze bedachten een mobiele scanner voor in de ambulance die hersengolven meet. De Amsterdam Science & Innovation Award 2018 bekroont het meest innovatieve idee met een duidelijke maatschappelijke of commerciële toepassing.

Juryvoorzitter Barbara Baarsma: ‘Een wetenschappelijk uniek en creatief idee, maar tegelijkertijd ook van grote maatschappelijke waarde met grote kansen voor valorisatie die ook worden uitgewerkt. Ook economisch relevant in brede zin, als hersenschade beperkt blijft, bespaart dat kosten.’

De High Potential Award gaat naar Kasadaka, een project van André Baart (Vrije Universiteit Amsterdam) om apps te ontwikkelen voor eenvoudige telefoons in ontwikkelingslanden. Mobiele telefoons hebben het dagelijks leven daar net zo veranderd als bij ons, maar weinig mensen hebben toegang tot het internet via hun telefoon. Om ze te helpen met apps die gesproken informatie geven voor analfabeten wil Kasadaka eenvoudige apps ontwikkelen.

De jury: ‘André Baart was zeer overtuigend in de droom die hij deelde, maar om de droom werkelijkheid te laten worden moet hij zijn verdienmodel nog verder uitwerken.‘

Tijdens de editie van dit jaar zijn voor het eerst ook twee Impact Awards uitgereikt, voor wetenschappers en onderzoekers uit Amsterdam die hun sporen al hebben verdiend.

Erik Scherder (Vrije Universiteit Amsterdam) krijgt een Impact Award voor zijn belangrijke bijdrage aan kennis over het brein bij een breder publiek. Met zijn liefde voor de hersenen én de patiënt heeft hij veel betekend; voor jonge mensen met een ernstig letsel tot senioren met een herseninfarct of een dementie.

Barbara Baarsma: ‘Hij is niet alleen superinspirerend voor wetenschappers en studenten, maar maakt dat ook ‘gewone’ Nederlanders zich bewust worden van het feit dat zorg voor je hersens niet alleen belangrijk is maar ook leuk. Dat enthousiasme werkt aanstekelijk.

Marcel van Herk (Antoni van Leeuwenhoek) krijgt een Impact Award voor zijn belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van beeldgestuurde bestralingstherapie. De nauwkeurigheid van radiotherapie is aanzienlijk verbeterd, waardoor ontelbare levens gered of verlengd zijn.

Barbara Baarsma: ‘Marcel van Herk is wiskundige, it-er en engineer, een duizendpoot met een hart voor geneeskunde. Hij droomde ooit van de ruimtevaart, maar hij is zo gegrepen door dit onderwerp dat hij dat niet meer wil. En ook een aanbod van Elon Musk zou hij niet aannemen’.

Over de Amsterdam Science & Innovation Award

De Amsterdam Science & Innovation Award is de prijs voor het meest innovatieve wetenschappelijke idee van Amsterdam. Dertien jaar geleden is de prijsuitreiking voor het eerst georganiseerd door IXA (Innovation Exchange Amsterdam, het valorisatiecentrum van Amsterdam UMC, UvA, VU en HvA) om de waardevolle ideeën gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek zichtbaar te maken. Dit jaar komt daar ook voor de eerste keer de Impact Award bij. Samenwerkingspartners zijn de Gemeente Amsterdam, Antoni van Leeuwenhoek, Inholland, Tata Steel, Rabobank, V.O., Sanquin, Van Essen Patent, SURFSara, Healthinc.